PARTNERSKI ODNOSI

Vsakdo je izjemna osebnost. Ljudje smo si različni in prav je tako. Vsi partnerski odnosi so polni vzponov in padcev, da pa bi bilo slednjih čim manj, je potrebno znati tudi reševati konflikte. Do teh pa pride zaradi različnih mnenj o isti stvari. Kaj je prav in kaj narobe? Kaj je dobro in kaj ne? Od zelo pomembnih vprašanj pa vse do navidezno, nepomembnih. Prav vsa potrebujejo dogovor, kadar si dva nista enaka v odgovorih. Zgodi se, da pride do prepira okoli reči, ki je na prvi pogled zelo nepomembna. Morda je prepir že predhodno tlel zaradi nečesa drugega, zdaj pa le dobil dovolj goriva, da se je povsem razplamtel. Takšne konflikte reši le odkrit pogovor in sprejemanje kompromisov. Resnice o odnosih:

  • Vsi pari imajo težave.
  • Vsi odnosi imajo več stopenj razvoja (slepa zaljubljenost, resničnost, prilagoditev).
  • Naša preteklost vpliva na sedanji odnos.
  • Vsak odnos potrebuje spodbudo.

Prvi korak k izboljšanju vašega sedanjega odnosa je, da se zaveste negativnih misli, občutkov in vedenja, ki imajo korenine v vaši preteklosti, v otroštvu. Razumevanje preteklosti in odgovorno pristopanje k spremembam sta bistvenega pomena za uspešen odnos. Odpuščanje – kako odpustiti? Naj vam pomagajo naslednja dejstva:

  • Če odpustite, je to koristno tudi za vas.
  • Odpuščanje ne pomeni, da ste osebi dovolili, da vas še kdaj na enak način prizadene.
  • Večina ljudi vas ne prizadene namenoma.
  • Kmalu boste tudi sami prosili odpuščanja.
  • Odpuščanje postane lažje, ko podobne napake najdete tudi pri sebi.
  • Odpuščanje ni čustvo, je odločitev.

Obvladovanje jeze Jeza sama po sebi ni nič slabega. Je normalno čustvo. Jeza odnosom ne škoduje, način njenega izražanja pa je lahko zelo škodljiv. Jeza je običajno reakcija na drugo, globlje čustvo in je torej le način prikrivanja le-tega. Če partnerju pokažete, da ste jezni, bo on odreagiral nazaj z jezo. Če mu pokažete, da ste prizadeti ali da vas je strah, se bo odvil pozitiven pogovor. Ni toliko pomembno, kaj rečete, ampak kako rečete. V ljubezni ni narobe in ni prav, pomembno je, katere stvari osrečujejo posamezen par. Ljubezen tekom časa postaja zrela in se nenehno spreminja, kaže drugačne obraze in od para zahteva drugačne stvari, zato je v njej potrebno veliko prilagajanja, iskanja novih poti in reorganiziranja. Pomembna je komunikacija Zdrava razmerja so odvisna od sposobnosti izražanja lastnih misli, želja ter potreb, ki so odprte in jih želite rešiti, se o njih pogovoriti. Vemo, da je komunikacija ključnega pomena v vseh odnosih. Nenazadnje ne moremo brati misli. Kadar se ne pogovarjamo o pomembnih temah, ne moremo vedeti, kakšna so stališča in pričakovanja nasprotne osebe. Ne vemo, kaj je v srcu našega partnerja. Komunikacija je resnično mogočen način, kako obdržati in razvijati povezanost s partnerjem. Vitalnega pomena je, da drug z drugim delite vaša čustva in misli. Prav tako pa je pomembno, da vsak izmed partnerjev zagotovi okolje, ki bo varno, odkrito in sočutno, da do takšne komunikacije sploh lahko pride. Odzivi v pogovoru Običajno so naši odzivi v pogovoru avtomatski in hitro smo tam, kjer ne bi želeli biti; v prepiru in jezi. Pogovarjati se tako, da ne bo bolelo, je približno tako, kot da bi drezali v čebelji panj in upali, da nas ne piči nobena čebela. Ko se zapletemo v prepir, pričakujemo, da se bo končal tako, kot smo že vajeni: mož utihne in sledijo ure ali dnevi tišine ali se konča z besednim obračunom, ob katerem se par začasno umiri. Lahko pa tudi tako, da imata na koncu oba občutek, da sta rešila težavo, ne da bi bila žaljiva drug do drugega, ter sta se prek konflikta celo zbližala. In čar prijazne in spoštljive komunikacije partnerskega odnosa je ravno to – konflikti zbližujejo, ne oddaljujejo.